Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2020

Gösterim: 1074

Sosyal Mesafe Neden Önemli

Koronavirüs salgınından korunmanın yollarından en etkilisi olarak sosyal mesafe olarak gösteriliyor. Peki bu ifade ne anlama geliyor?

Sosyal mesafe nedir?

Sosyal mesafe, diğer insanlarla temastan kaçınmak anlamına geliyor. WHO örgütüne göre yaklaşık bir metrelik mesafedir. Enfekte olan bir kişinin öksürmesi veya hapşırması sırasında ortaya çıkan parçaçıkların ve damlacıkların sağlıklı kişiyi enfekte etmemesi için gerekli olan mesafe olarak tanımlanabilir.

Sosyal mesafeyi korumak için ne yapmalı?

Harvard Tıp Okulu'na göre sosyal mesafe, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında ortaya çıkan damlacıkları bir başkasının soluması riskini azaltmak için bireyler arasında yeterli mesafeyi koruma anlamına geliyor. Kısacası insanların her gün genellikle farkında bile olmadan sergilediği bazı davranışların değiştirilmesini gerektiriyor.

Bu kapsamda alınması gereken önlemler aslında çok çeşitli. Öne çıkan maddelerse şöyle sıralanıyor:

- Büyük toplanmalarda yer almayın

- Tükenmez kalemler gibi sık paylaştığınız nesnelere dikkat edin.

- Trafiğin ve toplu taşımaların yoğun olduğu saatlerde diğer insanlara çok yaklaşmamaya çalışın

- Yoğun saatlerde market ve çamaşırhane gibi yerlerden uzak durun

- Spor salonlarına ve sinemalara gitmeyin, kapalı alanda kalabalığa karışmayın

- Tokalaşmayın ve sarılıp öpmeyin.

-  Mümkün olduğunca evde kalın.

Bunlar, ilk bakışta bireysel ve önemsiz tedbirler sanılabilir. Ancak virüsün yayılımını önlemede “orantısız” bir etkiye sahip olabilir ve bir salgını felakete dönüşmeden durdurabilir.

Sosyal mesafe neden önemli?

Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü yöneticisi Anthony Fauci, 10 Mart’ta gerçekleşen basın toplantısında “Şunu fark etmeliyiz ki birkaç ay önce yaptıklarımızı artık yapamayız” dedi. Buna göre şimdi salgını hafifletmezsek “haftalar kaybedeceğiz” ve iş işten geçmiş olacak. Salgını hafifletmenin yolu da sosyal mesafe önlemlerinden geçiyor.